De overstap van het basisonderwijs (PO) naar het voortgezet onderwijs (VO) is een spannende tijd voor zowel leerlingen als ouders. Maar hoe verloopt dit proces precies? In deze blog nemen we je mee door de belangrijkste stappen.
1. Advies van de basisschool
In groep 8 krijg je van de leerkracht een schooladvies. Dit advies is gebaseerd op je prestaties van de afgelopen jaren, je werkhouding en ontwikkeling. Het geeft aan welk type voortgezet onderwijs het beste bij jou past, zoals vmbo, havo of vwo.
2. Doorstroomtoets
Na het schooladvies volgt de doorstroomtoets. Deze toets meet hoe goed je voorbereid bent op het voortgezet onderwijs en wordt afgenomen in het voorjaar van groep 8. De resultaten van de doorstroomtoets kunnen ervoor zorgen dat het schooladvies wordt aangepast, vooral als je hoger scoort dan verwacht.
3. Aanmelden bij het VO
Met het schooladvies en de uitslag van de doorstroomtoets kun je je aanmelden bij middelbare scholen. De meeste scholen organiseren open dagen, zodat je kunt ontdekken welke school het beste bij je past.
4. Plaatsing en toelating
Na de aanmelding volgt de plaatsing. Sommige scholen werken met een lotingsprocedure wanneer er meer aanmeldingen zijn dan plaatsen. Uiteindelijk krijg je bericht op welke school je bent geplaatst en kun je je voorbereiden op een nieuwe fase in het voortgezet onderwijs.
Met de juiste voorbereiding en begeleiding wordt de overgang naar het voortgezet onderwijs een stuk minder spannend!